تبلیغات
اُوج - سرما خوردگی و راه مقابله


ورود به سایت گوگل
ورود به سایت یاهو
ورود به سایت آلتاویستا

نظر شما در خصوص مطالب تارنما






برای محاسبه وزن ایده آل و اطلاع از میزان اضافه وزن خود بر روی عکس کلیک کنید.





» تعداد مطالب :
» تعداد نویسندگان :
» آخرین بروز رسانی :
» بازدید امروز :
» بازدید دیروز :
» بازدید این ماه :
» بازدید ماه قبل :
» بازدید کل :
» آخرین بازدید :

سرماخوردگی بیماری فصل سرماست که معمولا هر کسی چند بار به آن مبتلا می شود. با این که سرماخوردگی بیماری چندان مهمی نیست همین بیماری به ظاهر ساده باعث می شود افراد به مدت یک یا چند روز در منزل بستری شوند و از کارهای روزانه خود عقب بیفتند و از طرفی سرماخوردگی بسیار مسری است به طوری که اگر یکی از اعضای خانواده به آن مبتلا شود معمولا بقیه افراد نیز دچار خواهند شد.

در این مطلب، سعی شده به برخی علائم و نشانه های معمول در سرماخوردگی اشاره شود. علاوه بر آن، راه های مقابله با عوامل این بیماری و جلوگیری از بروز بیماری، توضیح داده شده اند.

تمام سلول های بدن برای فعالیت نیازمند اکسیژن هستند. این گاز از طریق دستگاه تنفسی و گردش خون به بدن می رسد و دی اکسیدکربن که محصول زائد فعل و انفعالات در بدن است نیز به وسیله همین دستگاه ها از بدن خارج می شود.

اکسیژن از طریق دیواره ریه ها به درون سرخرگ ها انتشار می یابد تا در سراسر بدن انتقال پیدا کند. دی اکسیدکربن نیز برای خروج از بدن، از طریق سیاهرگ ها به درون ریه ها منتشر می شود و وارد هوای بازدم می شود.

سلامتی مجاری تنفسی وابسته به دریافت هوای فاقد میکرب و آلودگی است. بیش از 200 نوع ویروس شناخته شده که بر دستگاه تنفسی فوقانی اثر می کنند و سبب سرماخوردگی  می شوند. در اغلب موارد، سرماخوردگی ها خفیف بوده و به طور معمول در طی یک هفته بهبود می یابند.

بیماری سرماخوردگی (Common cold) حاصل عفونت حاد دستگاه تنفسی فوقانی با گروه متنوعی از ویروسها می‌باشد.

سرماخوردگی سه ویژگی مهم دارد:

  • اول آنکه فقط دستگاه تنفسی فوقانی (بینی و حلق) درگیرند.
  • دوم آنکه نوعی عفونت ویروسی است.
  • سوم آنکه بیماری حاد است و حداکثر طی یک هفته (و به ندرت ده روز) بهبود می یابد.

اما نشانه های سرماخوردگی در واقع چه هستند؟ چه عاملی وجود دارد که در حالی که شما به صورت متناوب، سرما می خورید، همکار یا دوست شما، مدت هاست که بیمار نشده است؟ و از همه مهمتر اینکه، چگونه می توان، جلوی سرماخوردگی را گرفت؟

سرماخوردگی معمولی  با حساسیت ( آلرژی ) و آنفلوانزا متفاوت است. آنفلوانزا ( INFLUENZA ) نامی است که به عفونت ویروسی بسیار شدید نسبت داده می شود و این عفونت نیز بر دستگاه تنفسی فوقانی تأثیر می گذارد. نام آنفلوانزا از این باور قدیمی منشأ می گیرد که این بیماری را ناشی از تأثیرات ماوراءالطبیعه می دانسته اند.


understand-common-colds-salemzi.jpg

علایم سرماخوردگی به طور معمول دو تا سه روز پس از ورود ویروس به بدن ظاهر می شود. شایع ترین علائم شامل : گلودرد، گرفتگی بینی، آب ریزش بینی، سرفه، عطسه و درد در قسمت های دست و پا است. خستگی، ریزش آب از چشم ها و اشکال در خوابیدن نیز ممکن است رخ دهد.

در صورتی که علائم، بیش از یک هفته باقی بمانند و با سردرد شدید ، ضعف ، از دست دادن اشتها و تشنگی همراه شوند، احتمال این که بیماری به علت ویروس آنفلوانزا باشد بیشتر است. بروز تب نیز به طور معمول شایع است. باید توجه کرد که در موارد عفونت های ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی، علت بیماری را نمی توان برطرف کرد و فقط درمان علائم امکان پذیر است.


سرماخوردگی چیست؟

این بیماری، در واقع ناشی از فعالیت برخی ویروس ها در ناحیه فوقانی دستگاه تنفسی است. تا به حال، بیش از ۲۰۰ نوع ویروس عامل سرماخوردگی شناسایی شده اند که یکی از مهمترین آنها، Rhinovirus می باشد. این نمونه، عامل بیش از ۱۰ تا ۴۰ درصد سرماخوردگی ها است. علاوه بر آن، Coronavirus و RSV نیز به ترتیب، عامل بیش از ۲۰ درصد و ۱۰ درصد سرماخوردگی ها هستند.

Rhinovirus و سایر ویروس های عامل بیماری، از طریق بینی و دهان، وارد بدن می شوند و به راحتی از طریق تماس با افراد و اشیا مختلف (دستگیره در، کیبورد، موس، تلفن و …) منتشر شده و گسترش می یابند.

دلیل بروز سرماخوردگی چیست؟

با اینکه سرما و رطوبت به صورت مستقیم عامل و باعث سرماخوردگی نیستند، اما این فاکتورها شما را مستعد بیماری می کنند. برای مثال، عواملی مانند خستگی، اضطراب و استرس روحی، آلرژی های بینی و گلو نیز از مواردی هستند که به بروز سرماخوردگی کمک می کنند.

Common cold

سرماخوردگی چگونه شروع می شود و خود را نشان می دهد؟

سرماخوردگی معمولاً از دریافت ویروس از یک فرد آلوده آغاز می شود. گاهی نیز با لمس یک سطح آلوده و یا تنفس هوای آغشته به عطسه یک فرد آلوده انجام می شود، صورت می پذیرد.

هنگامی که برخی از این ویروس های بدذات، بر روی مخاط بینی و گلوی شما جا خوش می کنند، سرماخوردگی آغاز می شود. بدن شما اقدام به مقابله توسط گلبول های سفید می کند. تا قبل از شناسایی دقیق نوع ویروس، حمله های ابتدایی معمولاً با شکست مواجه می شوند و بدن برای تجدید قوا، اندکی ضعیف می شود. در این هنگام، معمولاً بینی و گلو ملتهب شده و مخاط بیشتری تولید می کنند.

بخش اعظم انرژی بدن شما، جهت مبارزه با ویروس سرماخوردگی، ضعیف می شود و به همین علت، شما احساس خستگی و بی حالی مفرط می کنید.

اگر چه سرماخوردگی های معمولی، اغلب خفیف هستند، اما ممکن است در صورت عدم مراجعه به پزشک، شما را حتی برای چند هفته زمین گیر کنند.

بر اساس آمار CDC، دانش آموزان آمریکایی، سالانه بیش از ۲۲میلیون روز، به خاطر سرماخوردگی، توانایی رفتن به مدرسه را ندارند. برخی آمارهای دولتی نیز نشان می دهند که سالانه بیش از یک میلیارد سرماخوردگی، آمریکایی ها را رنج می دهد.

علائم سرماخوردگی

در اغلب سرماخوردگی ها، شما با نشانه هایی همانند درد و خارش گلو، عطسه، احتقان بینی و ترشح اشک روبرو می شوید. چنانچه این علائم با نشانه هایی همچون تب بالا و درد عضلانی نیز همراه شوند، باید اگاه باشید که دیگر با یک سرماخوردگی مواجه نیستید. بلکه این نشانه ها، از نشانه های آنفلوآنزا هستند.

سرماخوردگی در سنین مختلف

کودکان به طور متوسط ۷ بار در سال سرما می خورند. یکی از مهمترین دلایل سرماخوردگی بیشتر کودکان نسبت به سایر مقاطع سنی، عدم آگاهی و توجه بهCommon cold بهداشت شخصی است. کودکان در محیط مهد یا مدرسه، بیشتر از هر مکان دیگری در معرض ویروس ها هستند. علاوه بر آن، باید توجه داشت که بدن بچه ها، به خوبی در برابر سرماخوردگی ایمن نشده است.

در خانواده هایی که چند فرزند مدرسه ای دارند، ممکن است متوسط دفعات سرماخوردگی تا ۱۲ بار در سال نیز افزایش پیدا کند. همچنین بزرگسالان نیز به طور متوسط بین ۲ تا ۳ بار در سال دچار این بیماری می شوند. خانم ها، خصوصاً خانم های ۲۰ تا ۳۰ ساله، بیشتر از مردان درگیر این مریضی می شوند. احتمالاً به این خاطر که تماس بیشتری با بچه ها دارند. در سنین بالاتر، آمار ابتلا به سرماخوردگی کمتر است. برای مثال افراد بالاتر از ۶۰ سال، ممکن است فقط سالی یک بار دچار سرماخوردگی شوند.

در فصل های سرد بیشتر مراقب باشید

در آمریکا، بیشتر سرماخوردگی ها در فصل های سرد سال اتفاق می افتد. از اواخر آگوست (اوایل شهریور ماه) یا اواسط سپتامبر (اواسط شهریور) بیماران سرماخوردگی افزایش می یابند. و تعداد سرماخورده ها، به تدریج و در طول ماه های سرد سال، بیشتر و بیشتر می شود. تا اینکه این آمار در مارس و آوریل (اسفند و فروردین) به اوج خود می رسد و سپس به تدریج کاهش می یابد. یکی از دلایل رشد ویروس سرما خوردگی، کاهش دمای بدن است.

البته شاید باز شدن مدارس نیز یکی از دلایلی افزایش سرماخوردگی ها در این فصل ها باشد. در وضعیتی که مردم بیشتر از سایر ماه های سال، وقت خود را در بیرون از خانه سپری می کنند و احتمال دریافت بیماری از عوامل گوناگون برایشان بیشتر می شود.

زمان مراجعه به دکتر به هنگام سرماخوردگی چه وقت است؟

سرماخوردگی یک بیماری ویروسی است، نه باکتریایی. با این وجود، هنوز هم بسیاری از افراد به هنگام مراجعه به پزشک، آنتی بیوتیک درخواست می کنند. اما باید بدانید که آنتی بیوتیک ها، تنها می توانند باکتری ها را بکشند، نه ویروس ها را؛ و آنتی بیوتیک ها نمی توانند کمکی به درمان سرماخوردگی ویروسی بکنند.

به طور معمول، سرماخوردگی بین ۷ تا ۱۰ روز به طول می انجامد. اما در صورتی که زمان آن بیشتر از این شود، مراجعه به پزشک ضرورت پیدا می کند.

گاهی اوقات ممکن است برخی از انواع سرماخوردگی های شایع، عفونت های باکتریایی ریه، سینوس ها و گوش را منجر شوند. در این صورت ممکن است بسته به نظر پزشک، نیاز به مصرف آنتی بیوتیک باشد.


چه غذاهایی برای سرماخوردگی مفید هستند؟

برای این كه سیستم ایمنی بدن به بهترین نحو به وظیفه‌اش كه مبارزه علیه ویروس‌های سرماخوردگی و آنفلوانزا است، عمل كند باید مواد مغذی حیاتی را دریافت كند.از جمله منابع اصلی طبیعی تامین‌كننده ویتامین ث كه در درمان سرماخوردگی موثرند عبارت اند از:

  • پرتقال، گریپ فروت، انواع توت، فلفل دلمه‌ای، توت فرنگی، سیب زمینی و سبزیجات برگ سبز از قبیل انواع كلم. دریافت زیاد و منظم ویتامین ث به كاهش بروز، شدت و طول مدت سرماخوردگی كمك می‌كند.
  • لیمو: ویتامین C موجود در آن برای درمان این بیماری موثر است. از آن جا که مصرف آب لیمو هنگام سرماخوردگی اهمیت زیادی دارد، برای طعم دار کردن آب از لیمو استفاده کنید. برای رفع گلودرد، کمی لیمو در یک لیوان آب جوش بریزید و یک قاشق چای خوری عسل و یا کمی زنجبیل به آن اضافه و مصرف کنید.
  • نعناع: از آن جایی که این گیاه حاوی ماده ای است که باعث تسکین، گرفتگی بینی و سرفه های شدید می شود بهتر است هنگام سرماخوردگی برگ نعناع را به آب جوش اضافه و مصرف کنید تا گلودرد شما را تسکین دهد. عصاره آن را به آبی که در حالت بخار کردن است اضافه کنید تا هوای خشک را مرطوب کند.
  • فلفل: ماده ای به نام «Capsaicin» موجود در فلفل تند عملکردی شبیه یک ماده محرک را دارد که باعث تحریک ترشح خلط و ترشحات بینی می شود.
  • زنجبیل: زنجبیل دم کرده در صورتی که تب و لرز کرده اید بدن را گرم می کند. یک قاشق چای خوری زنجبیل تازه رنده شده را به یک لیوان آب داغ اضافه و مصرف کنید.
  • دارچین: همانند زنجبیل طعم تندی دارد و احساس گرمی ایجاد می کند. کمی پودر دارچین به آب داغ اضافه کنید یا چند چوب دارچین بجوشانید تا بخار آن گرفتگی بینی را برطرف کند. از این مایع به عنوان نوشیدنی هم می توانید استفاده کنید.
  • عسل: عسل را هرطور که استفاده کنید، درمانی برای سرماخوردگی به حساب می آید. بررسی ها نشان می دهد کودکانی که روزی یک قاشق چای خوری عسل مصرف می کنند هنگام سرماخوردگی کمتر سرفه می کنند و خواب بهتری دارند.
  • غلات سبوس‌دار و حبوبات، منابع غذایی خوب یكی از ویتامین‌های گروه ب به نام پانتوتنیك اسید هستند. كمبود پانتوتنیك اسید، سبب بروز عفونت‌های مكرر دستگاه تنفسی فوقانی می‌شود.
  • سیر دارای آهن، روی و آلیسین است كه سبب تقویت سیستم ایمنی و كمك به كاهش خطر عفونت‌های ویروسی می‌شود.
  • ماهی قباد، قزل‌آلا، ساردین و ماهی‌های روغنی غنی از اسیدهای چرب امگا 3 هستند. همچنین تخم كتان،‌ دانه كدو حلوایی و روغن شاه‌دانه نیز از دیگر منابع خوب امگا 3 هستند.
  • دانه كنجد، تخمه كدو حلوایی و آفتاب‌گردان منابع غنی اسیدهای چرب امگا 6 هستند. این اسید‌های چرب در مبارزه علیه عفونت‌های سرماخوردگی به سلول‌های دستگاه تنفسی كمك می‌كنند.
  • جگر، انواع ماهی از جمله قزل‌آلا،‌ قباد و شاه ماهی، كره و تخم‌مرغ منابع ویتامین آ هستند. هویج، انبه، سیب‌زمینی،‌ زردآلو، كدو حلوایی و سبزیجات سبز تیره نیز تامین‌كننده بتاكاروتن هستند كه در بدن به ویتامین آ تبدیل می‌شوند. عفونت‌های مكرر تنفسی در كودكان با كاهش ذخایر ویتامین آ مرتبط است. یك رژیم غذایی متنوع و مخلوط حاوی این غذاها، مواد كافی برای یك كودك در حال رشد را تامین می‌كند.
  • ماهی، مرغ، گوشت قرمز بدون چربی، لبنیات و مخلوطی از حبوبات مغزها، دانه‌ها و غلات سبوس‌دار، تامین كننده پروتئین هستند. كمبود دریافت پروتئین خطر ابتلا به عفونت را افزایش می‌دهد.
  • گوشت، شیر، غلات و حبوبات تامین كننده ویتامین‌های ب‌ـ6 و پانتوتنیك اسید هستند كه برای تامین سلامتی سیستم ایمنی از اهمیت بسیاری برخوردارند.
  • غلات صبحانه (برشتوك)، نان و عصاره مخمر،‌ تامین كننده اسیدفولیك هستند كه برای سلامتی و تقویت سیستم ایمنی ضروری است. به علاوه چغندر، لوبیا چشم بلبلی و انواع كلم منابع خوب فولات (فرم طبیعی اسید فولیك) هستند.
  • انواع صدف، گوشت‌های قرمز بدون چربی و غلات سبوس‌دار حاوی روی هستند. روی یك ماده معدنی مورد نیاز برای سیستم ایمنی است.

از چه غذاهایی پرهیز كنیم؟

غذاهای آماده بسته بندی شده و كنسروها از لحاظ ویتامین‌ها و مواد معدنی فقیر هستند. بنابراین به جای مصرف این نوع غذاها از انواع میوه و سبزیجات تازه، گوشت، ماهی، غلات، مغز‌ها و دانه‌ها استفاده كنید.

sneeze

رعایت چند نکته هنگام سرماخوردگی

۱) خواب کافی؛ بررسی نشان داده، کمبود خواب، فرد را در برابر بیماری مستعد می کند. به طور میانگین، یک فرد بزرگسال به روزی ۶ تا ۸ ساعت، نوزاد ۱۸ ساعت، نوپا ۱۲ تا ۱۳ ساعت و پیش دبستانی به ۱۰ ساعت خواب نیاز دارند.

۲) ورزش؛ فعالیت جسمی گلبول های سفید را که با بیماری مقابله می کنند افزایش می دهد.

۳) رعایت نظافت؛ شستن دست را با صابون فراموش نکنید. از آن جا که تحقیقات نشان داده صابون های معمولی در از بین بردن میکروب ها موثر است و نیازی به استفاده از صابون ضدباکتری نیست. هر بار بین انگشتان، دور ناخن و پشت دست را به مدت ۲۰ ثانیه بشویید. بهداشت دست قبل و پس از هر وعده غذایی، هنگام بازگشت از بیرون، استفاده از دستشویی، دست زدن به حیوانات و تمیز کردن بینی حتما رعایت شود. خارج از منزل از دستمال های مخصوص استفاده کنید. در صورتی که یکی از اعضای خانواده سرما خورده است این نکات رعایت شود:

  • مسواک فرد مذکور را از بقیه جدا نگه دارید. پس از دوره واگیری، مسواک فرد را با آب جوش بشویید تا هر نوع جرم یا ویروس باقی مانده از بین برود.
  • در فصل سرماخوردگی حوله های دستی را هر ۳ تا ۴ روز با آب جوش بشویید.
  • مصرف آب: با بالا بردن مصرف مایعات بافت های سیستم تنفسی مرطوب می ماند و مانع تراکم میکروب می شود.
  • تصفیه هوا: هر روز برای مدت کوتاهی یک یا ۲ پنجره را باز کنید تا مواد آلوده کننده داخل خانه و جرم های دیگر خارج شوند
  • آب نمک: قرار دادن نمک روی زخم می تواند آزاردهنده باشد اما غرغره کردن آب نمک می تواند تسکین دهنده گلودرد باشد. زیرا آب نمک التهاب گلو را کاهش می دهد. نصف قاشق چای خوری نمک را در یک لیوان آب مخلوط کنید و آرام غرغره کنید. این کار را بر حسب نیاز تکرار کنید.

۴) دمای اتاق را پایین نگه دارید، خانه بیش از حد گرم هوای خشک ایجاد می کند که محیط مناسبی برای رشد ویروس ها به حساب می آید. کاهش درجه حرارت به میزان ۵ درجه و استفاده از مرطوب کننده برای حفظ رطوبت در فصل سرما در کاهش ابتلا به سرماخوردگی موثر است.

۵) استراحت: روزی چند دقیقه از همه اعضای خانواده بخواهید با بستن چشم، تنفس عمیق و با پرداختن به فکرهای خوب استرس بدن را کاهش دهند. کاهش استرس یعنی آمادگی کمتر به بیماری.

۶) مصرف میوه و سبزی: هویج، کیوی، کشمش، لوبیا سبز، پرتقال و توت فرنگی حاوی ویتامین می باشند که در تقویت سیستم ایمنی نقش دارد. سبزی هایی مانند کلم بروکلی، کلم و گل کلم منابع خوب بتاکاروتن محسوب می شوند که از بدن در مقابل آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کند، سعی کنید روزی ۵ وعده میوه و سبزی خام و یا کمی پخته مصرف کنید. پخت بیش از حد سبزی باعث از بین رفتن خواص آن می شود.

۷) مصرف شیرینی جات را به حداقل برسانید. از آن جا که شکر محیط مناسبی برای عوامل بیماری زاست، مصرف مواد قندی را به خصوص هنگام سرماخوردگی به حداقل برسانید.

۸) مکمل ها: کارشناسان معتقدند که امروزه مواد مغذی کافی کودکان از طریق رژیم تامین نمی شود، بنابراین برای جبران آن و طبق دستور پزشک باید مکمل هایی مانند مولتی ویتامین و مواد معدنی در برنامه رژیم غذایی آن ها افزوده شود.


منابع:

     نشریه اینترنتی سالم‌زی

     پایگاه جامع اطلاع رسانی پزشكان ایران

     ► ویکیپدیا

     ► دیلی لینك

     تبیان




:: مرتبط با: پزشكی ,
:: برچسب‌ها: فصل سرما , ویروس , آنفلوآنزا , سرماخوردگی , درمان , تغذیه , سرفه , عطسه ,
نگارنده : رضا عظیمی
تاریخ : یکشنبه 1390/10/18
 


عمری با حسرت و انده زیستن نه برای خود فایده ای دارد و نه برای دیگران، باید اُوج گرفت تا بتوانیم آن چه را که آموخته ایم با دیگران نیز قسمت کنیم.